MÄNNIKU KODUMAJUTUS
FIN | ENG
[Nähtävyydet]

Kesselaid (Kessulaid)

Kessen törmä
Photo: Peeter Vissak, www.virtsu.ee

Kesselaid on 1,72 km² suuruinen saari mantereen ja Muhun saaren välissä. Leveimmästä kohdasta se on 1,9 kilometriä leveä, ja sen rantaviivan pituus on 6,1 km Tämän Viron vanhimman saaren (alunperin luodon) pohjois- ja luoteisrannalla sijaitsee 7-8 metrin korkuinen rantatörmä.

Ensimmäiset asukkaat saarelle saapuivat 1600-luvun puolivälissä ja siellä oli vakituista asutusta vuoteen 1958. Nykyisin saarella asuu enää entinen majakanvartija vaimoineen. Näin ollen Kesselaid kuitenkin lasketaan yhdeksi Muhun 53:sta kylästä.

Saarelle ei ole vedetty sähkölinjaa, joten asukkaat saavat tarvitsemansa sähkön diesel- ja tuuligeneraattorin sekä aurinkopanelin avulla. Saaren asukkaat kasvattavat maatalouseläimiä, kuten sikoja ja nautakarjaa.

Kesselaid on myös suosittu matkailukohde. Suurin osa on tavallisia retkeilijöitä, mutta myös partiolaiset pitävät aika ajoin leirejään saarella.

Maaperältään Kesselaid on suurimmaksi osaksi kalkkikiveä, mikä osaltaan on johtanut siihen, että saaren multa on hyvin ravinteikasta.