MÄNNIKU KODUMAJUTUS
FIN | ENG
[Nähtävyydet]

Tupenurmen rantatörmä

  • pituus: 2,0 km
  • korkeus: 2,0 m

Muhun sisämaan törmistä ehkä tunnetuin on Nõmmküla-Liiva -tien ääressä sijaitseva Tupenurmen törmä. Nykyisin tämä entinen rantatörmä on jo kolmen kilometrin etäisyydellä rannasta. Moni varmasti ihmettelee kuinka törmä on syntynyt - onhan se sisämaassa. Luonnollinen selitys löytyy kuitenkin historiankirjoista; aikoinaan kun merenpinta Suomessakin oli korkeammalla, Muhussa rantaviiva kulki Tupenurmen kylän poikki. Tämän luoteis-kaakko -suuntaisen rantatörmän pituus on jopa kaksi kilometriä!

Jos rapautumissorakerrosta ja matalaa suon päällä olevaa osaa ei oteta huomioon, törmä koostuu keskimäärin kahden metrin paksuisesta dolomiittikerroksesta. Merenpinnasta mitattuna sen absoluuttinen korkeus on hieman reilu 20 metriä.

Tupenurmen kylän luoteispuolella törmä on jyrkkä ja suhteellisen suora. Kylän kohdalla se jopa kertaalleen häviää näkyvistä, mutta jatkuu sitten häviten maan sisälle Lepikun kylässä Koristan talon tienoilla. Tässä osassa näkyy parhaiten törmän ainutlaatuinen geologinen koostumus. Törmä on nousee korkeimmillaan aina 2,3 metrin korkeuteen. Törmä ja sen 11 hehtaaria käsittävä ympäristö ovat luonnonsuojelunalaisia.